Blog

Važnost igre u razvijanju životnih vještina 💪

Često razmišljamo o igri kao nečemu isključivo zabavnom, ali ona je puno više od toga. Igra je izuzetno moćan faktor u cjelokupnom dječjem razvoju-pomaže im u učenju ključnih životnih vještina poput rješavanja problema, pregovaranja i komunikacije, kreativnog i kritičkog razmišljanja, empatije i regulacije emocija. Stoga razmotrimo pobliže neke od navedenih načina kojima igra može pomoći u izgradnji temeljnih životnih vještine.

Problemsko razmišljanje 🧠

Igra djeci nudi sigurno okruženje za eksperimentiranje s različitim rješenjima problema na koje sama nailaze ili ih sudionici igre postavljaju. Kroz pokušaje i pogreške ili samo kroz suradnju s vršnjacima, djeca uče pronalaziti kreativna rješenja i rješavati probleme igrom i u igri. Primjerice, izgradnja tornja, mosta ili tobogana omogućava djeci da svoje osnovno razumijevanje fizike i gravitacije stave u praksu. A pitanje-„što određuje hoće li se toranj od blokova srušiti ili će ostati uspravan?“-ozbiljan je problem koju umovi mališana trebaju riješiti. U Plavom svijetu prilagođavamo se vašim zahtjevima i nudimo vam najam našeg atraktivnog, čistog i modernog prostora igraonice zajedno s pametnim igračkama koje se u njemu nalaze. Dok djeca uživaju u prostoru za igru, roditelji se u našem lounge prostoru mogu opustiti uz druženje i razgovor zato što će cijelo vrijeme trajanja proslave imati svoje mališane na oku. Odrasla ekipa na taj način ima slobodu da postane dio proslave te se u bilo kojem trenutku može klincima pridružiti u igri, ali ih također može gledati i snimati iz udobnosti sofa u lounge prostoru. Aranžman najma prostora omogućuje vam da odredite termin i trajanje proslave koje vama najviše odgovara. Najbolje od svega je to da po završetku proslave ne morate brinuti oko pospremanja, već se bezbrižno vraćate kući.

Komunikacija 🗣

Igrajući se u grupi, djeca su uključena u suradničke aktivnosti koje im pružaju priliku da usavrše svoje komunikacijske i pregovaračke vještine te vježbaju slušanje drugih, dijeljenje, pomaganje drugima i poštivanje “pravila igre”. Uče kako graditi odnose i održavati prijateljstva upravo kroz interakcije s vršnjacima koje ostvaruju u igri. Svaka komunikacija koju dijete ostvari s vršnjacima u igri, vježba njegove vještine izražavanja te tako „priprema teren“, odnosno gradi njegovo samopouzdanje za ulaske u buduće socijalne situacije, bilo u školi ili na izvannastavnim aktivnostima. U doba kada je digitalno otuđenje djece i razvoj govora sve veći problem, slobodna komunikacija koju djeca ostvaruju kroz igru važnija je nego ikad.

Brza i jednostavna organizacija

Proslava u obliku najma naše igraonice uvelike olakšava organizaciju dječjih rođendana i obiteljskih druženja, a istovremeno pruža jedinstvenu vrstu proslave o kojoj će se pričati još mjesecima. Cijene najma prostora Plavog svijeta možete pogledati na našem cjeniku, a za više informacija slobodno nas upitajte na 091 577 6043 ili ispunite obrazac za rezervaciju rođendana. 

V .Mendzheritskaya

Igra nije prazna zabava. Neophodan je za sreću djece, za njihovo zdravlje i pravilan razvoj.

 

Kreativnost i kritičko razmišljanje 🤔

Kreativnost je širok pojam koji uključuje maštu i odnosi se na brzinu i širinu razmišljanja o inovativnim idejama koje bi bile zanimljive i drugima. Kao vještina, često se razvija kroz igru. Kada se djeca igraju, njihova mašta raste i napreduje, a oni vizualiziraju svijet bez njegovih fizičkih ograničenja. Stvaraju svoje vlastite svjetove s vlastitim skupom pravila, što im omogućuje istraživanje novih ideja, mogućnosti i rješenja. Upravo zbog vlastite percepcije neke ideje, već i najmlađa djeca mogu kritički pristupati gotovim rješenjima ili pokušati zamisliti bolja. Upravo zato, potaknite vaše mališane da vam objasne kako bi oni to drugačije sagradili, oblikovali ili uradili.

Empatija 👩‍❤️‍👨

Kada se igraju zajedno, djeca razvijaju empatiju razumijevajući perspektivu i osjećaje drugih. Kroz međusobno dodjeljivanja i preuzimanje različitih uloga u raznovrsnim scenarijima igre djeca uče kako njihove radnje imaju posljedice, utječu na druge oko njih i stječu uvid u tuđe i vlastite emocije te iskustva. To im omogućuje bolju percepciju situacije, komunikaciju i povezivanje s drugima, odnosno im iz prakse pokazuje kako je to „biti u tuđim cipelama.“ 

Regulacija emocija 💙

Igra je učinkovit alat za poučavanje regulacije emocija zato što omogućuje djeci da izraze svoje osjećaje na zdrav način bez straha od osude drugih. Kroz interakciju s vršnjacima i odraslima tijekom igre, mališani uče kako različite emocije utječu na njihovu interakciju s drugima te kako najbolje upravljati tim emocijama u stresnim situacijama. Baš kao u stvarnom životu, i u igri djeca moraju donijeti određene odluke, naučiti prihvatiti poraz ili zamoliti prijatelja za pomoć. Osim toga, kroz igru djeca stječu sigurnost u izražavanju svojih emocija koje će im zasigurno koristiti kad se suoče s izazovnim situacijama kasnije u životu.

Zaključak

Ukratko, igra je neprocjenjiv alat za izgradnju temeljnih životnih vještina i ona je djetetu prirodna i neophodna. Stoga je važno da roditelji i odgojitelji koriste što više prilika za uključivanje poticajne igre u djetetovo slobodno vrijeme kako bi naši najmlađi pravovremeno razvili vještine koje će im trebati kasnije u životu kada se suoče s izazovima koji zahtijevaju strpljenje i kreativnost.

Kako biste bili sigurni da vaši mališani dobivaju dovoljno angažirane igre, upišite ih na Sat pametne igre i promatrajte kako kroz zabavnu igru stječu životne vještine!

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter
Skip to content