Blog

NOVA MOGUĆNOST PAMETNE IGRE : Busy Board je stigao u Plavi svijet!

piše voditeljica kreativne igraonice, Sunčana Sinković

U želji da djeci i roditeljima omogućimo drugačije, edukativno i znatiželjno djetinjstvo naša igraonica uvela je još jednu pametnu igračku, odnosno način igre. Pored inovativnih Imagination Playground blokova, te inženjerski usmjerenog Rigamajig Junior seta, vaša djeca se od sada mogu igrati s još jednom jedinstvenom igračkom-Busy Boardom!

Nikada niste čuli za Busy Board?

Busy Board, odnosno u prijevodu na hrvatski ploča čeprkalica, te njene razne verzije popularne su diljem svijeta kao fantastična zanimacija za djecu predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Riječ je o interaktivnoj drvenoj ploči pomoću koje djeca mogu izražavati svoju kreativnost na bezbroj načina. Na drvene panele može se kombinirati mnoštvo šarenih elemenata kao što su tobogani, prozirne cijevi, skretnice, staze za autiće, rampe, domino elementi i točkice bojalice, koji su na raspolaganju dječjim ručicama da kreiraju svoju originalnu instalaciju.

Zašto se Busy Board razlikuje od ostalih igračaka?

S obzirom na to da Busy Boardovi i slične inovativne igračke još nisu masovno rasprostranjeni u vrtićima i drugim dječjim igraonicama ili ustanovama sigurno vas zanima što to Busy Board izdvaja od načina igre s kojima ste se vi i vaša djeca do sada upoznali.

Prije svega, Busy Board se razlikuje od klasičnih igračka zato što djeci ne daje gotov proizvod koji ima ograničenja i tek nekoliko mogućnosti igre, već ih potiče na slobodno stvaranje i daje im bezbroj načina za igranje. Primjerice, ploča čeprkalica može se pretvoriti u labirint za loptice, platno za slikanje ili u laboratorij vašeg malog znanstvenika.

Igra Busy Boardom nema strukturiranih pravila, jedino što vaše mališane može ograničiti su zakonitosti našeg svijeta koje oni u toj dobi istražuju, kao što su prostor, nagib, težina, brzina i gravitacija. Upravo kroz ovaj tip igre djeca će se samostalno upoznati osnovne fizikalne zakonitosti i prilikom gradnje svojih kreacija morat će ih naučiti premostiti kroz pokušaje i pogreške.

Igra Busy Boardom doprinosi cjelovitom kognitivnom i fizičkom razvoju djece!

Igra s našom pločom čeprkalicom nije nešto što se samo gleda i spontano događa. Da bi Busy Board oživio potrebna je snaga dječjih ruku. Kako bi djeca kreirala nastavak svog svijeta iz mašte ova igra zahtjeva da oni raznovrsne elemente na ploču utiskuju, vade, spajaju, kombiniraju i poravnavaju. Prema tome, igra Busy boardom kod sve djece razvija grubu i finu motoriku.

Uz to, ova vrsta igre potiče i problemsko razmišljanje zato što prenošenje ideja iz dječjih glava na okomitu drvenu ploču zahtijeva rješavanje konkretnih problema koje mališani sami sebi kroz igru postavljaju. Na primjer, djeca često zamisle da će se loptice kroz tunele kretati same od sebe uzlazno, što nije u skladu za zakonima fizike. Upravo do tog zaključka kroz igru Busy Boardom mališani dolaze sami, te jednom kada to zaključe mijenjaju smjer i nagib tunela.

Osim predškolaca i djece koja pohađaju niže razrede osnovne škole, Busy Boardom se mogu igrati i bebe. One vjerojatno ne će graditi kompleksne strukture i kreacije već će uživati u ovoj ploči zbog senzornih podražaja koje im pruža. Elementi koji se utiskuju u ploču raznih su boja i oblika, težine i teksture te proizvode raznovrsne zvukove kada se pokreću, upravo tako Busy Board doprinosi razvoju osjetila vida, dodira i sluha kod mališana koju su tek krenuli u istraživanje svijeta oko sebe.

Osim što potiče STEM, problemsko razmišljanje i doprinosi  senzomotoričkom razvoju djece, igra Busy Boardom izuzetno je zabavna te će vašoj djeci pružiti novo iskustvo igre kakvo do sada nisu doživjeli!

Vjerujemo da ćete im se u igri poželjeti pridružiti i vi! Stoga je najbolje da zajedno s vašim klincima dođete u našu igraonicu svakog radnog dana od 10 do 18 sati i doživite užitak igranja našom novom atrakcijom iz prve ruke! 😃

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter
Skip to content