Trendovi iz svijeta igre i edukacije u 2022. godini: 5 preporuka tima Plavog svijeta 💡

piše voditeljica kreativne igraonice, Sunčana Sinković

U želji da vi i vaši mališani i ove godine ostvarite vaš puni potencijal te kvalitetno iskoristite vaše vrijeme, tim Plavog svijeta pripremio vam je nekoliko savjeta i noviteta iz svijeta igre, odgoja i obrazovanja koje biste svakako trebali isprobati s vašom obitelji!

Nekoliko sati izvan virtualnog svijeta

2022. svakako donosi mnoge inovacije na polju tehnologije koje podrazumijevaju sve brojnije digitalne i virtualne sadržaje za djecu. Iako je djeci potrebno pružiti i taj vid zabave, moramo imati na umu da neovisno o trendovima koje nam 2022. donosi, djeca se, prije svega, trebaju igrati u stvarnom svijetupogotovo u prirodi, te trebaju stjecati naviku druženja sa svojim vršnjacima izvan digitalnog okruženja. Kvalitetno provođenje slobodnog vremena temeljna je odrednica sretnog i ispunjenog djetinjstva koja direktno utječe na zrelost i mentalno zdravlje pojedinca u adolescenciji. Uz to, odabir sadržaja koje vaše dijete konzumira i tip igre u koju je uronjeno uvelike može pozitivno utjecati na razvoj. Upravo zato, u idućoj godini pomnije birajte kako, koliko i čime će se vaše dijete igrati.  

Dobar odnos gradi se kroz zajedničke aktivnosti

Kao kontrast otuđenju uzrokovanom nikad bržim tehnološkim razvojem i sve stresnijim načinom života, svim roditeljima u 2022. godini savjetujemo da prodube i ojačaju odnos sa svojom djecom. Odnos roditelj-dijete nezamjenjiv je te čini temelj djetetovog emocionalnog, intelektualnog i kreativnog razvoja. Takav stabilan odnos djetetu pruža sigurnost, samopouzdanje potrebno za napredovanje, te mu omogućuje da istražuje i formira vlastiti identitet. Stoga u nadolazećoj godini odvojite više vremena za svoje mališane, pomognite im u njihovim školskim zadacima, pridružite im se u igri i kreirajte slobodno vrijeme u kojem ćete moći zajedno uživati i otkrivati svijet oko sebe!

Primjerice, možete dijete uključiti u odabir zajedničkih aktivnosti tijekom vikenda, omogućite mu da bira između dva ili više sadržaja kako biste ga ohrabrili na donošenje odluka. Zadobite povjerenje održavanjem svojih obećanja oko zajedničko donesenih odluka. Također, uključite ih u “odrasle” aktivnosti. Na primjer, neka vam pomognu u pakiranju za izlet, kreiranju popisa za trgovinu ili pripremi jela. Uz samo nekoliko prilagodbi aktivnosti koje se vama, ali i njima čine dosadne mogu postati zanimljiva igra kroz koju ćete više naučiti o svojoj djeci te ona o vama.

Učite djecu inkluzivnosti

2022. godina je i nema boljeg vremena da krenemo djecu odgajati inkluzivno! Naše mališane treba osvijestiti o tome da je obitelj dio društva te da to društvo čine druge različite obitelji i pojedinci. Djecu treba pripremiti na kulturne i individualne različitosti ljudi koji čine društvo, i na to da postoje djeca s drugačijim potrebama i sposobnostima s kojima će vaši mališani jednog dana dijeliti klupe ili već sad pohađaju vrtić. U ranom djetinjstvu djeca najviše uče iz primjera roditelja, stoga kako biste vaše mališane odgojili inkluzivno i sami morate vlastitim postupcima i riječima odražavati zdrav i kulturan odnos prema društvu koje vas okružuje.

Odličan serijal animiranih filmova koji na djeci primjeren način objašnjava i oprimjeruje inkluzivnosti je Hotel Transilvanija, odnosno njegova sva tri nastavka. Ovaj crtić dostupan je na gotovo svim streaming platformama te ne vidimo razlog zašto ga ne biste s vašom djecom pogledali za vikend.

Pametne igračke za nestrukturiranu igru

Nestrukturirana igra ključ je razvoja dječje kreativnosti te potiče znatiželju, razmišljanje, snalažljivost u rješavanju izazova i timski rad. Osim toga, slobodna igra, koja se razlikuje od strukturirane igre, gdje se nameću vanjska pravila i ograničenja, kod djece omogućuje spontano učenje te ih tako priprema za buduće izazove. Zato u 2022. zamijenite prijenosni PS ili igrice na mobitelu, s kojima si “često” kupujete vrijeme, igrama koje će oplemeniti slobodno vrijeme vaše djece i animirati ih u trenutcima kada ne mogu imati vašu potpunu pažnju.

Idući put kada idete na put, izlet ili provodite mnogo vremena čekajući ponesite set malih plavih Imagination Playground blokova! Lagani su, vodootporni i praktični za prijenos, a vašoj djeci pružaju sate kreativne, nestrukturirane igre. Idealni su za igru kod kuće ili u prirodi, a od ovih blokova vi i vaši mališani možete sagraditi što god poželite – dvorac, robota, mini-zabavni park ili pak malo sportsko igralište. Vjerujte, ova igra će vas povezati i neće im tako brzo dosaditi. 

Ako pak želite potaknuti napredni razvoj STEM vještina kod vaše djece, novitet u svijetu nestrukturirane igre svakako su Rigamajig setovi. Junior Rigamajig set može postati glavna atrakcija dječje sobe, a sastoji se od raznovrsnih drvenih i plastičnih elemenata koji se mogu povezivati u pomične i funkcionalne cjeline. Kroz igru Rigamajigom vaša djeca neće ni primijetiti da su uronjena u svijet fizike i matematike dok uživaju u originalnoj slobodnoj igri. Pridružite im se i vi te koristeći Rigamajig osmislite vlastiti stroj za putovanje u budućnost ili pak životinju iz mašte. 

Čitanje potiče maštu

Slikovnice nikada ne će izaći iz mode. One su prvo likovno-književno djelo kojim djetetu otvaramo vrata u svijet rane pismenosti i književnosti, pa je izuzetno važno da mališani budu okruženi što većim brojem kvalitetnih slikovnica od najranijeg djetinjstva. Osim toga, čitanje i zajedničko tumačenje slikovnica odlična je aktivnost za ostvarivanje i poboljšanje odnosa roditelja i djece.

Omiljena slikovnica tima Plavog svijeta je Srna i Mak Josipa Čekolja. Ova moderna slikovnica oslanja se na pripovjedačku tradiciju bajke, a istovremeno na način primjeren djeci tematizira suvremenu ekološku problematiku. Odlična je za čitanje prije spavanja ili u tmurnim zimskim poslijepodnevima, posebice zbog toga što se radnja slikovnice veže uz siječanj.

Također preporučujemo seriju slikovnica o hrvatskim znanstvenicima i umjetnicima u nakladi Malih zvona koja će djecu motivirati na istraživanje te ih ujedno upoznati s našim povijesnim ličnostima. Seriju čine 4 slikovnice: Marija u gradovima (o Mariji Braut), Šest šetnji Slave Raškaj, Svjetlana i sni o letu (upoznaje djecu s izumiteljima poput Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale te Hermana Potočnika) i Muha u ateljeu Ivana Kožarića. 

Spomenute igračke potražite na službenoj web stranici Plavog svijeta, a slikovnicu u web trgovini knjižare Mala zvona. 

Zaključak…? ↓

Važno je birati sadržaje koje vaša djeca konzumiraju. Oduprite se virtualnom otuđenju kroz bliske obiteljske odnose, kreiranje zajedničkih interesa i aktivnosti te, prije svega, budite dostupni vašem djetetu.