Kako s matematikom kliknuti na prvu…ili bar drugu?

Vjerujemo da se mnogima od vas ovo pitanje činilo bespotrebno pa ste samo odmahnuli rukom. Prisjetili ste se djetinjstva i vježbanja matematike koja su često završila u suzama jer su razlomci bili naprosto strašni. Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan – nema se ovdje što kliknuti, matematika je tu da nam zagorča život…

…i to je u potpunosti pogrešno razmišljanje! Ono što je još bitnije – takve stavove ne smijemo učiti djecu! Poznato je da djeca počinju razvijati predrasude u ranoj dobi kopirajući mišljenja najbližih, stoga svoje muke i loša iskustva ne trebamo prenositi na njih. Zato, ‘ajmo im baš pokazati što sve matematika može!

Gdje god se okreneš – matematika!

I pritom nikako ne mislimo na puko prenošenje teorije brojeva ili prijevremeno učenje i obradu gradiva za što su u školi zaduženi vrijedni učitelji koji su majstori u tome. Mislimo na to da se matematika može zavoljeti već odmalena ako djeci objasnimo koliko je matematika čarobna. Ona je svuda oko nas: pomaže nam razvijati vještine rješavanja problema, razvija mozak, pomoću nje računamo vrijeme, ali i znamo koliko smo novčića dosad skupili u kasici-prasici. Matematika u širem smislu je i velikim dijelom podloga cijelog STEM područja – kad su u pitanju znanost, tehnologija i inženjerstvo, odgovore gotovo uvijek možemo pronaći u matematici te nam ona pomaže kad je u pitanju logičko razmišljanje (i obratno).

1+1=2?

Djeca znaju da svaki zadatak rezultira jednim, točnim rješenjem. Međutim, baš naprotiv uvriježenom mišljenju, matematičko-logičkim zadacima kod djece potičemo razvoj divergentnog mišljenja. Kako? Kada prednost damo samom procesu dolaska do rješenja naspram (točnog) rezultata, kao i kada taj proces potkrijepimo pitanjima poput Što misliš o tome?, Kako si došao/la do tog zaključka?, Što ako…?, pridajemo važnost djetetovom načinu razmišljanja, kao i stavu.

“Neki matematičar je rekao da zadovoljstvo leži – ne u otkrivanju istine, nego u njenu traženju.”

Lav Nikolajevič Tolstoj (1828.-1910.)

Na taj mu način dajemo do znanja da nismo tu da ocijenimo njegov odgovor točnim/netočnim, dobrim/lošim, već da uvažavamo njegovo mišljenje, ali i da ga potičemo na daljnje razmišljanje. Naposljetku, to je i definicija razmišljanja svojom glavom – samostalno zaključivanje i uočavanje uzročno-posljedičnih veza te ono najbitnije – njihova primjena u stvarnom životu.

Moja prva matematika – ili kako zavoljeti matematiku od malih nogu

U Plavom svijetu naučeni smo razmišljati u sto pravaca – tražimo kreativna rješenja za sve te svojim primjerom nastojimo djecu poticati na isto. Jedan od takvih primjera je i radionica Moja prva matematika. Matematiku ne generaliziramo kao samo brojeve i računske operacije. Ona je i nizanje, veliko i malo, geometrijska tijela i likovi. Potičemo vještine kao što su rješavanje problema, uočavanje razlika, kombinatorika, no prvenstveno s djecom radimo na sintezi sadržaja jer svi znamo da se ladice u glavi s raznoraznim znanjima zapraše ako ih ne otvaramo. To postižemo povezivanjem matematike sa svakodnevnim životnim situacijama na djeci najbliži način – kroz igru! Baš kao umjetnost i dječja kreativa, matematika je beskonačna i bez okvira – i u tome su njene čar i ljepota.

“Pokretač matematike nije zaključivanje, nego mašta.”

Augustus DeMorgan (1806.-1871.)

Isto tako, svjesni smo problematike prijevremenog učenja čitanja, pisanja, brojeva i računanja, odnosno svega toga prije polaska u školu. Svjesni smo i toga da se klince u ovo vrijeme ubrzanog života i preranog odrastanja nerijetko ubrzava kako ne bi zaostajali u ovom naprednom svijetu. Već su prerano pretrpani informacijama i zahtjevima za koje oni još možda nisu spremni. Volimo naglasiti da nipošto nismo pobornici toga te da za sve postoji određeno vrijeme. Pratimo individualni tempo i interese svakog djeteta i zato baš uvijek na našim radionicama u fokus stavljamo najvažniji aspekt i aktivnost djetinjstva – a to je igra.

U Plavom svijetu smo ožujak proglasili Mjesecom matematike, stoga na radionicu Moja prva matematika svim malim matematičarima (i onima koji će to tek postati) poklanjamo 30% popusta do 31.3. ! Svog malca možete prijaviti ovdje i uvjeriti se da matematika i zabava zaista mogu ići pod isti nazivnik. 🙂