5 načina kako zaposliti svog klinca (kod kuće, naravno!)

“Dosadno mi je.”

Upravo ste pročitali najkraću horor priču jednog roditelja. Vjerojatno ste u svojoj glavi čuli ton ove izjave, ali i pretpostavili protagonista te priče. Preznojavate se, u glavi prebirete po sjećanju ne biste li izvukli neku igru, aktivnost ili pjesmicu koja bi uspjela okupirati tu zastrašujuću dosadu na čak punih 5 minuta. Borite se sa svojim principima i čak razmišljate o tome da stavite dijete pred ekran na neko vrijeme – jer što je sigurno, sigurno je. Koliko puta ste se puta izgubili u ovoj situaciji misleći kako baš morate biti dobri duh tog horora i imati kreativnog asa u rukavu u svakom trenu? Ako ste prestali brojati nakon nekog vremena, onda imamo dobru vijest za vas – opustite se, niste animatori (taj posao slobodno prepustite nama)! Djeci je izvrsno davati razne poticaje i podržaje koji će ih toliko zainteresirati da će sami od toga načiniti čuda, ali ono što će im zasigurno plijeniti pažnju je kada ih uključite u svoj život. Pod tim naravno mislimo na one “poslove za velike” jer ipak – koje dijete ne poželi biti odgovorno, odraslo i ponosno na sebe?

1. čišćenje igračaka

Naravno da djetetu nećete dati Domestos i ostali arsenal za održavanje čistoće, međutim u potpunosti je u redu klince naučiti da vode brigu oko svojih igračaka. One su njihovo vlasništvo koje treba čuvati – značilo to ponekad oprati plišanca, zakrpati koji odšiveni dio ili pospremiti ga na mjesto umjesto da stoji ispod kreveta u prašini. Uzmite dan u tjednu koji je rezerviran samo za čišćenje i pranje igračaka – napravite mini pjena party u kadi, lavoru ili lavabou i prepustite njima glavnu riječ (u prijevodu: dopustite im da to rade sami)! Na taj će način dijete osjećati veću odgovornost kao i senzibilnost za svoje stvari, bit će zaigrano satima, a sebi ćete uštedjeti vremena (i živaca)!

2. uređenje kutka u sobi

Umjesto da na pospremanje sobe gledaju kao na najveću kaznu, ono može biti itekako zabavno! Istina je da djeca vole rutinu te je za njih dobro da sve ima svoje mjesto, no u redu je ponekad osvježiti stare navike i dodati malo zabave u taj recept. Kao što i odrasli imaju vlastitu sobu koja je njihova oaza mira, tako je i vašem malcu njegova soba njegov svemir. Zašto mu ne biste dozvolili da ponekad zamijeni redoslijed kutija igračaka, doda neki ukras ili makne tepih na kojem se kamufliraju legići? Prilikom takvih mini dizajnerskih pothvata, djeci će se soba činiti svaki put kao novo, još zabavnije mjesto, a onaj stravični dio pospremanja dobiva jednu novu i ne tako dosadnu i napornu dimenziju.

3. sudjelovanje u kuhanju

Svi znamo da djeca mogu napraviti sve od ničega: pijesak može biti torta, blato hamburgeri, a kocka kugla – što se njih tiče. Njihova mašta nema premca i kad je u pitanju igra, iznimno su prilagodljivi. Što kažete na to da njihovu vještinu kuhanja blata i pijeska nadogradite, i to pravim pravcatim kuhanjem?

Neka vam pomognu u kuhinji s nešto jednostavnijim poslovima – pranje salate, cijeđenje voća, dodavanje začina, pa čak i rezanje mrkve ukoliko smatrate da je vaš malac spreman za takvu aktivnost. Istraživanja pokazuju da kuhanje potiče savladavanje osnovnih matematičkih vještina, kao i da obogaćuje vokabular i jezične vještine, primjerice prilikom računanja sastojaka raznim načinima (prsothvat, žličica, pola šalice) ili imenovanja namirnica. Uostalom, djeca kuhanjem razvijaju ukus i oblike kombiniranja hrane, a i stvaraju temelj za zdrave prehrambene navike, što sve naposljetku rezultira i jakim samopouzdanjem! Niti jedan kuhar nije rekao dosad da mu je koja ruka više u kuhinji na odmet, niti kažu bez veze da se kuhari rađaju od malih nogu. A i tko zna… možda više nikad nećete morati kuhati! 😉

4. postavljanje stola

Vama je korisno, a dijete se uči bontonu! Dati djetetu zadatak za nešto važno bez čega niti jedan obrok u danu ne može započeti, bit će mu od itekakve vrijednosti! Osim bontona – pravila pristojnog ponašanja, dijete stvara senzibilnost za druge. Postaviti stol ne znači samo staviti pribor za jelo, već misliti na druge, kao i učiniti nešto lijepo za nekoga. Kad se nekome ta činjenica stavi u drugu perspektivu, cijeli taj čin dobiva jedno novo značenje. Zajednički ručak ne mora biti samo “rutinska operacija”, već i obiteljski trenutak. Zato naučite dijete postavljanju stola kako bi svaki put imalo važnu ulogu u takvim događanjima.

5. briga o biljkama

Kako objasniti djetetu da ne može imati kućnog ljubimca ako ne može voditi brigu i o najjednostavnijem cvijetu koji treba zaliti jednom tjedno? Briga o biljkama je prvenstveno briga o živim bićima – a uz to dolazi i stjecanje navike o zalijevanju, vođenje brige o dovoljnoj količini svjetlosti, presađivanju i sl. Napravite s djetetom zeleni projekt: izradite plakat s rasporedom zalijevanja, brojanja novoizraslih listova, eventualnih oštećenja i svih aktivnosti oko vaših biljaka. Svom mališanu dajte ulogu vođe projekta i podsjećajte ga redovito da je njegova uloga iznimno važna. Nagrada i uspjeh bit će mnogo novih listova biljke, možda i poneki cvijet, a njegovo najveće postignuće to što je baš on bio zaslužan za taj rast.