Blog

(Senzo)motorika - bilo kada, bilo gdje

Motorika; potječe iz latinskog jezika i znači točno ono što pretpostavljate-pokretač. Zvuči moćno, zar ne? Toliko je moćna da je ponekad nismo ni svjesni i mislimo da je ona totalno automatska-sve do trenutka kad se spotaknemo i padnemo. Najčešće nam se to događa dok smo još djeca, no znate ono kako kažu-nisi imao djetinjstvo ako nemaš bar nekoliko ožiljaka na koljenima. Zašto je to tako? Padamo zato da bismo mogli ustati, međutim koliko god to zvučalo jednostavno, i to nekako treba naučiti, odnosno izvježbati, što često ipak nije tako jednostavno. Ali zato je izazovno, a u dječjem svijetu izazovno = zabavno!

“senzo” u senzomotorici

Puzanje, skakanje, kotrljanje, valjanje-svaki od ovih oblika kretanja djetetu daje kvalitetnu percepciju okoline. To i ne bi baš bilo izvedivo da u tim situacijama dijete ne koristi sva svoja osjetila. Osjetila primaju brdo informacija izvana koje često znaju napraviti zbrku, zato tu nastupa bistri mozak koji radi reda, integrira osjete tako da sve naposljetku ima smisla. To nazivamo senzornom integracijom, koja djetetu pomaže da spozna svijet oko sebe. Tijelo je toliko snažno da ponekad pomislimo da će ono raditi sve umjesto nas. Međutim, ako ga ne podsjećamo na neke stvari i ne dajemo mu dovoljno podražaja, pogotovo u ranom djetinjstvu, postoji mogućnost da neki mehanizmi neće funkcionirati onako kako bi trebali. Na koji način onda hraniti njegovu znatiželju?

Svaki trenutak prilika je za učenje kroz igru!

Brdo je načina na koji se može poticati motorika i raditi na senzornoj integraciji. Za početak, djeci je potrebno dopustiti da se kreću: penju i hodaju po rubu-pa čak i ako to značilo pokoje spoticanje i na kraju pad. Potrebno im je pod prstiće dati različite strukture i teksture, veličine i oblike jer svi učimo na vlastitoj koži, i ugodna i ona neugodna iskustva. Djeca se rađaju sa snagama za samorazvoj, koji je moguće ostvariti ukoliko se nalaze u povoljnoj okolini za njihov razvoj. Ako nekad pak zapnete s idejama za aktivnosti ili ste sigurni da ste sve aseve iz rukava ispucali, tu na znak spremno ulijeće naše mini plavo mobilno igralište.

Plavi svijet-senzorni park u malom (pa čak i kod kuće!)

Zato što je Plavi svijet mobilno igralište koje nudi 300-tinjak blokova različitih oblika i veličina, djeca u stvaranju, maštanju i istraživanju mogu uživati bilo kada i bilo gdje. Da, dobro ste čuli-to čak i odgovara na pitanje: “Pa kako ako ne mogu doći u igraonicu?“. Svi znamo kakva je trenutna situacija i ne moramo se podsjećati na to-zato smo mi već okrenuli novi list i zavrtili kotačiće kako bismo svako dijete koje kod kuće puše od dosade mogli potaknuti na neku novu ideju, projekt i kreaciju. Naše mini plavo mobilno igralište stiže na vašu kućnu adresu i svoj oblik prilagođava svakoj sobi, terasi, garaži, pa čak i hodniku! Iznajmljujemo posebni set Imagination Playground blokova “za po doma” s kojima će igra u stanu vašim klincima dati jedno potpuno drugačije iskustvo. Kako unajmiti malo mobilno igralište?  Toliko je jednostavno, i to samo u 3 koraka: 1. zaželite si genijalnu zabavu, 2. pozovite nas i 3. naša ekipa dolazi na poziv upomoć! Javite nam se na 091/577 6043 ili na info@plavisvijet.com. Tu smo dok pucnete prstima!

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter
Skip to content