Blog

Nestrukturirana igra: male tajne velikih majstora

Sjetite se svih igara iz djetinjstva-školica, graničar, gumi-gumi, “Čovječe, ne ljuti se”… Neosporno je da su to legendarne igre u kojima je baš svatko htio sudjelovati. Ima nešto što te igre povezuje-njihova moćna struktura. Svaka igra ima određen početak, tijek i kraj i naravno, određena je pravilima koja naposljetku dirigiraju tko je pobjednik, a tko gubitnik. Struktura je itekako dobra za djecu: djeca vole rutinu i predvidljivost-one pospješuju osjećaj samopouzdanja jer djeca znaju što slijedi, znaju kako se uključiti te znaju što očekivati.  Dobrobiti strukture izvrsna su priprema za školu i daljnje formalno obrazovanje koje je upravo njom određeno. No što kada ona u nekoj mjeri počne djecu ograničavati?

Djeca = inženjeri

Kada govorimo o igri, i sam Albert Einstein govori kako je ona najviši oblik istraživanja. U prijevodu: istraživanja podrazumijevaju nebrojeno mnogo testiranja, pronalaženje izlaza iz naizgled bezizlaznih situacija i luda kreativna rješenja, popraćena s isto toliko pogrešaka i prepreka na putu. Primjećujete li sličnosti s igrom? Iz tog razloga, prednost treba dati neodređenim okvirima igre, čak štoviše, ne postavljati ih uopće. Djeci je potrebna sloboda kako bi mogla maštati i osloboditi svoje kreativno “ja”. Zato je konačno došao red na nestrukturiranu igru koja u Plavom svijetu sjaji u svom punom ruhu. Blokove koje koristimo različitih su oblika i struktura, neobični su i doista veliki-baš zbog toga pozivaju na igru, a naš je glavni moto da je samo nebo granica!

Slobodna igra = sloboda izražavanja

Nestrukturirana igra od neprocjenjive je važnosti za razvoj dječje mašte i kreativnosti. Djeca su vrsni umjetnici i inženjeri te je dovoljno da im ponudimo svega nekoliko kocaka-ona će izgraditi kuću, novi planet, novu vrstu životinje ili pak neobično jelo koje još dosad niste imali priliku kušati. Jačaju svoje samopouzdanje jer znaju da ne moraju ispuniti nečija očekivanja ili napraviti točno po predlošku-drugim riječima, ne mogu pogriješiti. Netko će u tornju kocaka vidjeti raketu, a netko neboder koji seže do Mjeseca. I to je izvrsno!

Kako (ne)strukturirati igru

Kažu da je skromnost vrlina. U mnogo se slučajeva možemo složiti s time pa je tako umjerenost i u kupnji igračaka itekako od važnosti. Djeci je danas namijenjeno brdo igračaka s određenom funkcijom i razvojnom zadaćom koju bi moralo ispuniti do određene dobi. No naprotiv, djeci u mnogo slučajeva nije potreban cijeli arsenal najmodernijih igračaka-ponuditi najjednostavnije prirodne materijale poput češera, drvenih štapića, lišća, vode i slično, a posebice u ranoj dobi, itekako je dovoljno i od izrazitog značaja. Ako u cijelu tu formulu dodate malo mašte i pokoju ideju kako te materijale kombinirati, dijete će vam itekako biti zahvalno-a pokazat će to svojim interesom i duuugotrajnim proučavanjem, istraživanjem i testiranjem.

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter

Podijelite ovaj blog post

Facebook
Twitter
Skip to content